• Voor Beauty Professionals
  • Besteld voor 12u00, zelfde dag verzonden
  • Gratis levering boven 150 euro
  • Veilig betalen
Pronails Profit
Product Development Director Birgit Serruys

Product Development Director Birgit Serruys

20 oktober 2023 in Tech Talk

5 min leestijd

Tech Talk n°1 Verdwijnen glitters uit schoonheidssalons?

WORDEN GLITTERS VERBANNEN?

Zullen glitters uit schoonheidssalons verdwijnen? Absoluut niet! Ze zullen weliswaar een andere samenstelling hebben. 

  

Vanaf 17 oktober treedt de nieuwe Europese Verordening (EU) 2023/2025 in werking die het gebruik van synthetische polymeer microplastics beperkt. 

 

De Europese Commissie heeft belangrijke maatregelen genomen om de vervuiling van het milieu door microplastics tegen te gaan. Om dit probleem aan te pakken, heeft de Europese Unie Verordening (EU) 2023/2055 gepubliceerd, wat het gebruik van synthetische microplastics beperkt. Deze verordening treedt in werking op 17 oktober 2023 en is heeft tevens een invloed op glitters die worden gebruikt in cosmetische producten.  

WAT ZIJN MICROPLASTICS PRECIES? 

Het zijn synthetische polymeerdeeltjes - of eenvoudiger gezegd, plastics - kleiner dan 5 mm die organisch (dus niet mineraal), onoplosbaar en niet biologisch afbreekbaar zijn. 

Er circuleert echter veel foutieve informatie over dit onderwerp in de pers en op sociale media. Het is belangrijk op te merken dat de bijdrage van microplastics uit cosmetica en verzorgingsproducten aan het totale plastic zwerfvuil in zee erg klein is.  

 

TOT WANNEER MOGEN MICROPLASTICS VERKOCHT WORDEN?

De Europese Commissie erkent dit en heeft, bij gebrek aan voldoende alternatieven, de schoonheidsindustrie een overgangsperiode van twaalf jaar toegestaan.  

Afhankelijk van het gebruik en type schoonheidsproduct, mogen cosmetische producten die synthetische polymeer microdeeltjes bevatten, inclusief glitters, tot bepaalde data verkocht en gebruikt worden:  

  • 17 oktober 2027 voor afspoelbare cosmetica zoals douchegels, shampoos en scrubs.  
  • 17 oktober 2029 voor cosmetische producten die niet worden afgespoeld, zoals handcrèmes, gezichtscrèmes en lichaamsoliën.  
  • 17 oktober 2035 voor nagel-, lip- en make-up producten.  

Nagelproducten die microplastics bevatten mogen dus nog worden gebruikt tot 17 oktober 2035, waarna ze volledig worden verboden. Vanaf 17 oktober 2031, totdat het verbod in 2035 van kracht wordt, moet op elk product dat microplastics bevat duidelijk "Dit product bevat microplastics" op het etiket staan.  

Vanaf 17 oktober 2023 wordt de verkoop van plastic glitters op zichzelf, bekend als "losse glitters", verboden. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle glitters microplastics zijn. Sommige glitters zijn gemaakt van minerale, biologische, biologisch afbreekbare of in water oplosbare materialen waarop geen beperkingen zijn. 

Ten slotte hoeven producten die microplastics bevatten, inclusief glitters, die al op de markt waren vóór 17 oktober 2023 niet te worden teruggeroepen of uit de handel te worden genomen. Ze mogen verkocht en gebruikt blijven worden totdat de voorraad op is.  

Deze maatregelen zijn een belangrijke stap om het milieu te beschermen tegen vervuiling en de wereld veiliger en gezonder te maken.  

Betekent dit dat glitters uit schoonheidssalons verdwijnen? Absoluut niet! Ze zullen weliswaar een andere samenstelling hebben. 

WAAR STAAN WE VANDAAG BIJ PRONAILS WAT BETREFT MICROPLASTICS?

We zetten ons bij ProNails met trots in om duurzaamheid te bevorderen en de impact van onze producten op het milieu te verminderen. Als beauty merk geloven wij dat glitter onmisbaar is in ons leven, zowel nu als in de toekomst. Daarom nemen we de nodige stappen om ervoor te zorgen dat onze producten in overeenstemming zijn met onze milieuvriendelijke waarden, die ProNails als internationaal beauty merk vooropstelt. 

 

Bij ProNails hebben we al belangrijke stappen gezet door plasticvrije minerale of biologische alternatieven te gebruiken in veel van onze producten. Bovendien onderzoeken we actief de ontwikkeling van biologisch afbreekbare glitters. Onze toewijding om veilige en milieuvriendelijke opties te bieden is onwrikbaar. We geven prioriteit aan de naleving van de Europese Cosmeticawetgeving EU 1223/2009 en andere relevante EU-regelgeving, waaronder de beperking van microplastics.  

GEEN MICROPLASTICS IN DEZE PRONAILS PRODUCTEN

Ons doel is om onze klanten producten te bieden die niet alleen aan de hoogste veiligheidsnormen voldoen, maar ook bijdragen aan een gezonder milieu. Een voorbeeld van ons streven naar duurzaamheid is te zien in onze ProNails scrubs voor hand- en voetverzorging wat al vele jaren op de markt is. Deze scrubs bevatten exfoliërende suikerkristallen die 100% biologisch afbreekbaar, oplosbaar in water en milieuvriendelijk zijn.

 

 

Daarnaast gebruiken we minerale glitter flakes en mica uit natuurlijk gesteente in verschillende producten, zoals de BFLEX gels, Beauty Boost Cuticle and Body Oil, Sapphire Rose Shimmer, Sopolish Shine Rose Shimmer en een breed scala aan kleuren.

 

 

Onze Sapphire Silver Shimmer was het eerste product dat we op de markt brachten met een biologisch afbreekbare shimmer en er zullen er nog veel meer volgen in de toekomst. Je kan ervan op aan, we onderzoeken en ontwikkelen voortdurend nieuwe, veilige en milieuvriendelijke alternatieven om ons productassortiment verder te verbeteren.  

 

Met ProNails kan je erop vertrouwen dat we onvermoeibaar werken om je milieuvriendelijke, duurzame opties te bieden die zowel jou als de wereld waarin we leven ten goede komen.  

Product Development Director Birgit Serruys

Over de auteur

Product Development Director Birgit Serruys

Tags

  • Nail Art
  • Gel
  • Semi-Permanent
naarboven
Cookies

This website uses cookies to track your behavior and to improve your experience on the site.